Thursday, January 15, 2009

Vit fosfor mot FN - Varför tiger svenska regeringen?

Från Sydsvenskan:
"Två byggnader inne på Unrwahögkvarteret stod i brand enligt Johan Eriksson, talesman för Unrwa. Det är en verkstad och ett lager där de humanitära försändelserna förvaras.
– All mat, alla madrasser, allt ris förvaras där. Allt gods som vi hade för avsikt att leverera över hela Gazaremsan i dag står just nu i lågor, säger han.
– Detta är en förlorad dag för oss och det är tveksamt om vi kan komma i gång i morgon igen.

Eriksson uppger att Unrwabasen träffades av tre projektiler innehållande vit fosfor.
– Israels armé har exakta GPS-koordinater för alla våra installationer i Gazaremsan. De vet vad varje byggnad i högkvarteret rymmer. Ändå landar nu projektiler på den mest sårbara delen av området. Det är ett oförlåtligt agerande från deras sida, säger Johan Eriksson."


Branden kunde inte släckas då vit fosfor-eld inte kan släckas med vatten. Israel använder kemiska vapen, för att slå ut nödleveranserna i Gaza, ett kalkylerat drag för att maximera det civila lidandet. Israels ambition är att driva ut hjälparbetare och journalister från Gaza, så att massakern kan fortgå ostört. Världen måste reagera nu, sätta press på Israel att genast avbryta angreppen mot Gaza. Varför kan den svenska regeringen inte ta upp en frysning av handelsavtalet mellan EU och Israel? Varför inte avbryta det militära samarbetet och vapenhandeln med Israel, ta hem den svenske militärattachén från Tel Aviv?

---

Artiklar i Barometern, Dagbladet, DN, Politiken, SvD, YA, TA, Sydsvenskan, HD. Stoppa matchen!. Human Rights Watch fördömer Israels användning av vit fosfor i tätbefolkade områden.

1 comment:

 1. bosnian hip-hop song for gaza:
  Jel Gaza gdje je nekad Sarajevo bilo?

  lyrics:
  http://blob.blogger.ba/arhiva/2009/01/15/2008277

  music (mp3):
  http://blob.blogger.ba/arhiva/2009/01/15/2008469
  http://www.kalesijske-novine.com/ASD-Jel_Gaza_gdje_je_nekad_Sarajevo_bilo.mp3

  ReplyDelete