Friday, August 21, 2009

Ohly: "Kalla hem ambassadören"

I kölvattnet av en kulturartikel i Aftonbladet har anklagelser om antisemitism riktats mot tidningen. Överraskande nog har Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Elisabeth Borsiin Bonnier gett sitt stöd till kritiken mot den svenska press- och yttrandefriheten. Lars Ohly menar att regeringen måste agera:

- Elisabeth Borsiin Bonniers uttalanden är helt oacceptabla. Det enda rimliga vore att regeringen kallar hem ambassadören omedelbart. Uppenbarligen måste grunderna för svensk tryckfrihet klargöras för ambassadören, säger Lars Ohly.

- Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Olsson anklagar Aftonbladet för antisemitism. Enligt Olsson bör alltså inte ens kritiska frågor ställas av media utan att anklagas för antisemitism. Birgitta Olsson framträder som en allt mer extrem hök i den svenska utrikespolitiska debatten och folkpartiet som ett parti som i praktiken förlorat sin liberala själ, säger Lars Ohly.


Från Vänsterpartiets sida.

Noterar också att israeliska regeringen är i färd med att stämma journalisten Donald Boström. Aftonbladet skriver
Israels försvarsminister Ehud Barak har bett en juridisk rådgivare att utröna om det går att stämma reportern Donald Boström för artikeln i Aftonbladet, rapporterar israeliska medier. Barak anser att den israeliska armén är den "mest etiska av alla" och att han inte accepterar förtal mot armén eller dess soldater.


Ok, hur sjukt är inte detta? Den israeliska regeringen vägrar samarbete med andra länder i fall där israeliska militärer anklagas för krigsbrott, men vill samtidigt ha rätt att censurera 'förtal' mot samma militärer utomlands. Hyckleri i institutionaliserad form.

Bloggat: Gahrton, Röda Malmö, Palestina, Nattportieren, Helle Klein, jj.n, annarkia
Motbilder, Anna E, Kultur-Sören, Svensson, On My Mind, (S) Helsingborg Södra, Anna W
Nyhetslänkar: DN2, AB2, Ex, SvD2, Ba, HD, SDS

3 comments:

 1. Den där fjollan Birgityta 'ohlsson är helt enkelt inte riktigt klokt, men det vet vi ju sen gammalt, och den höär gångebn Har Larts Ohly alldeles rätt! Ambassadören har gjortg sig omöjlig med sitt fjäsk och måste oundgängligen bytas ut.

  Det här är en skandal utan like!

  TÄNK EFTER nu!!! Veeders artikel är skickligt skriven, men vad är det hon säger. Obduceras? varför det? De har klivuit ihjälskjutna, vad finns där att obducera? Och när då den här organhandelshärvan i USA nystas upp av Boström utbryter full orka. Antisemitism? Vad fan menar de? Argumentationen är ju helt osaklig: EFTERSOM det hela är så, 'förskräckligt måste det vara antisemitiska lögner. Det är vad ju säger. Det är ju förihelvete Baklänges Vals! Hökmark går an som Stakin mot spioner och förrädare, och Hitler själv mot judar! Han har ju alldeles tappat förståndet och går på den främmamnde makten Israels uppdrag till generalangrepp mot svensk yttrandefrihet .
  .
  Reinfeldt måste förstå vilken draksådd det här är, hur stora delar av vensk opinion förolämpats av Gunnar Hökmark. Reinfeldt måste även förstå hur hans eget partis nationella lojalitet och demokratiska integritet hart dragits i tvivelsmål. Det är outhöärdlihgt. Hökmark måste tvingas att avgå omedelbart. I annat fall är hans parti hopplöst komprometterat, och kan omöjligt komma ifråga för en förnuftig väljare år 2010.

  ReplyDelete
 2. wait a minute... känns som att Sverige måste nu försvara sig, förklara sitt agerande, be om ursäkt mm... FÖR VAD? För att vi har yttrande frihet här? Om Israel inte gillar det så är det deras problem.

  Sen kan man fråga sig: är inte det medveten strategi från israels sida att vrida på frågans fokus? Egentligen handlar det om organhandel som israeler bedrev, fast nu pratas inte om det, nu är plötsligt Sverige den stora skurken!

  En sak är säker: ingen rök utan eld. Blir inte alls förvånad om israelska soldater höll på med sådant.

  ReplyDelete