Wednesday, August 26, 2009

Bär och bemanningsföretag - modern slavhandel?

I åratal har det pågått. Skrupelfria bemanningsföretag lockar thailändska bönder att skuldsätta sig för att pröva lyckan och sommararbeta som bärplockare i Sverige. När bärtillgången tryter eller bärpriserna sjunker, då får de skuldsatta bärplockarna ta smällen. Flera gånger de senaste åren har rapporter kommit om att thailändska bärplockare lämnar Sverige tomhänta, i hemlandet väntar skulder som inte kan betalas.

Bärplockarna tjänar, enligt DN, 14 kr per kilo bär. Samtidigt kostar logi och mat 150 kr per dygn. Detta betyder att bärplockarna måste plocka 11 kilo bär om dagen (sju dagar i veckan) bara för att täcka sina egna uppehälleskostnader i Sverige.

Detta system måste upphöra. När tillgången/efterfrågan på bär går ner, måste också rekryteringen av bärplockare minska i samma utsträckning. I nuläget måste de svenska bärföretagen ta sitt ansvar, och möjliggöra hemresor. De som rekryteras till bärplockning i Sverige måste framöver erbjudas en garanterad inkomst för arbete, inte bara provision.

3 comments:

 1. Jag hoppas det blivit en krok på siffrorna någonstans.

  17.000kr hade de alltså betalt för att åka hit och plocka bär. Det blir 17000kr / 14kr per liter = 1214 kilo bär som måste plockas per person bara för att det ska gå jämnt upp och då har jag inte räknat in uppehället heller. Säg att man håller på i 30 dagar? Då blir det cirkus 300 kg bär till.

  1,5 ton handplockade bär per person... Blir det mindre än så så kommer de hem skuldsatta.

  ReplyDelete
 2. Jag skulle vilja veta vilka företag det är som sen säljer bären. Vågar man köpa "Bobs blåbärssylt" eller?

  ReplyDelete
 3. En del går till sylttillverking, men merparten av de blåbär som plockas i Sverige exporteras till Asien, för utvinning av antioxidanter (svenska miljölagar tillåter inte sådan utvinning i Sverige). Detta för användning i smink, mediciner, m.m..

  men helt klart, man borde kräva av sylttillverkarna att de köper bär från leverantörer som följer etiska regler.

  ReplyDelete