Thursday, February 19, 2009

DN släpper masken

Dagens Nyheter har idag en artikel om regeringsförhandlingarna i Israel, signerad Nathan Shachar ('Svårt för Israel bilda regering', finns dock inte med i internetupplagan). Till artikeln finns en liten faktaruta om israeliska partier. 'Faktarutan' innehåller dock flera fel. Mandaträkningen stämmer inte överens med den som deklarerades av Knesset 12 februari, Förenade arabiska listan (Ra'am)-Ta'al och Yahadut Ha-Torah beskrivs som partier (i själva verket valallianser), Hadash beskrivs som 'Kommunistpartiet' (i själva verket en front ledd av Kommunistpartiet), Meretz beskrivs som 'fredsrörelsens' (trots att partiet backade upp massakern i Gaza).

Men det är de sista orden i rutan som får en att sätta i vrångstrupen. Nationella demokratiska alliansen (Balad) stämplas som ett 'ultranationalistiskt arabiskt parti'. Med vilken rätt kallar DN Balad för 'ultranationalistiskt'? Balad kämpar för ett sekulärt och demokratiskt Israel och en tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser. På vilket sätt är det 'ultranationalism'?

---

Annat sakfel i svensk dagpress, Sydsvenskan har en artikel från TT som säger att Yisrael Beitenu skulle ha starkt stöd bland bosättarna på Västbanken. Det stämmer inte, partiet fick 8% bland bosättarna (mindre än det israeliska genomsnittet).

2 comments:

  1. Trist att en tidning som en gång var Sveriges mest respekterade slentrianmässigt publicerar utskick från Israel..

    ReplyDelete
  2. intressant är också att Vitryssland (dit Lieberman rest efter valet) kallas 'Belarus', vilket skulle tyda på att åtminstone delar av artikeln översatts från annat språk...

    ReplyDelete