Thursday, March 12, 2009

Vem drabbas av rasismen i Sverige?

Rasism är ett fenomen som universellt förkastas i svensk politik, en ståndpunkt kring vilket det finns en total konsensus. T.o.m. främlingsfientliga krafter som Sverigedemokraterna säger sig bekämpa rasism.

Således blir det politiskt mycket viktigt att få kontroll över att få formulera vad som är rasismens huvudproblem. Här träder högerns betalda mytomaner (t.ex. Dilsa Demirbag-Sten) in i syfte att vräga diskussionen från att handla om systematisk diskriminering på arbetsmarknad, bostadsmarknad, skolor och samhällsliv till att handla om påhittade pseudoproblem. I min egen vänskapskrets i Sverige finns såväl judar som muslimer. Jag kanske inte är statiskt representativ, men ingen jude eller person av judisk härkomst jag känner har någonsin utsatts för särbehandling p.g.a sin judiska identitet. Muslimerna eller personerna av muslimsk härkomst har alla, gång på gång med stor regelbundenhet, upplevt sig särbehandlade, illa bemötta eller rakt ut diskriminerade p.g.a. sitt utseende, sin klädsel eller sina efternamn.

När sist träffade du en judisk mikrobiolog som körde taxi?

Men det handlar inte bara om problemformuleringsföreträdare att definera rasism. Det pågår också en kamp i mediedebatten om att omdefinera antisemtismen. Idag sprids en föreställning som försöker påskina att antisemitismen är intimt sammankopplad med antikapitalistiska föreställningar. En sådan koppling finns förvisso i den traditionella antisemitismen, men idag förtigs att antikommunismen var en betydligt viktigare komponent i 1920- och 1930-talets antisemitism. Faktum är att mellankrigstidens antisemitism har mycket gemensamt med dagens islamofobi, de fyller liknande politiska funktioner av att utmåla existensen av en femtekolonn inne i det europeiska samhället. Den antisemitiska stereotypen av juden som 'bombkastande anarkist' liknar i något och mycket dagens stereotypa nidbild av muslimer.

Det är högern och 'Israelvännerna' som aktivt försöker spä på antisemitiska stämningar i Sverige idag, genom att gång på gång skapa en bild av Israel/Palestinakonflikten som en strid mellan judar och muslimer. Genom att ständigt poängtera, gång på gång, staten Israels judiska karaktär sammankopplas judar med staten Israels handlingar. Detta är det egentliga antisemitiska hotet, att judar bosatta i Sverige utmålas som sammankopplade med ett pågående folkmord.

Bloggat: Fredrik Segerfeldt, Mikael W, Ung Vänster, Pelasayed på Newsmill Artiklar: Om islamofobi i Norge, "Norska politiker mobbar muslimer", "- Mange muslimer er redde etter medieoppslag", WS: Hynek spekulerar friskt om judiskhet och svensk filmindustri, Hans Linde (V) kommenterar antisemitism-anklagelse från SWC, Johan Ingerö hävdar att kejsaren är påklädd och att det är antisemitiskt att insinuera att Israel är en apartheidstat, Obskyr man vill att vänstern tar avstånd från Mau-Mau-upproret och menar att konflikten Storbritannien-Kenya inte är 'svart-vit'

15 comments:

 1. Vad är fel med att köra taxi?

  ReplyDelete
 2. Dette må være feilpostet!

  ReplyDelete
 3. det är ingenting fel i att köra taxi. samtidigt är det ett faktum att det i Sverige idag finns en stor grupp akademiker av utländsk bakgrund som inte får jobb i de områden de har utbildning för. Detta är symptom på en utbredd rasism, som märks extra tydligt på arbetsmarknaden.

  ReplyDelete
 4. länken till dagbladet är inte en felpostning, utan jag tycker att artikel väl beskriver vad jag talar om. Det är tillsynes helt legitimt i skandinavisk samhällsdebatt att säga att man inte vill ha en moské som granne. Gör ett tankeexperiment och byt ut 'moské' till 'synagoga' och fundera hur annorlunda reaktionerna skulle se ut.

  ReplyDelete
 5. Tja, jeg antar reaksjonene mot en synagoge ville vært noe mer favorable. Det har kanskje litt med å gjøre med at det aldri meldes om slåsskamper i norske synagoger?

  Forøvrig er det et faktum at mange utenlandske utdannelser ikke anerkjennes. Reiser jeg til Norge (eller Sverige for den saks skyld) med min amerikanske juridiske utdannelse og intet annet, må jeg og begynne å kjøre taxi. Det er ikke rasisme. Det ville heller ikke vært rasisme om mine sorte, latinamerikanske, arabiske, eller asiatiske medstudenter gjorde det samme.

  Ei heller var det rasisme da min norsk/australske venninne dro tilbake til Norge med sin australske helsesøsterutdannelse og ikke kunne jobbe før hun hadde fornorsket den. Noen ganger står det rett og slett på kvalifikasjoner.

  Selv om det selvsagt kan gå begge veir: For eksempel når britiske kirurger går ut mot det europeiske direktivet som tillater polske leger å praktisere i Storbritannia med en utdannelse under pari, mens egyptiske kirurger som har studert britiske lærebøker i britisk tradisjon, blir nektet.

  ReplyDelete
 6. juridik är lite av ett särfall i sammanhanget, var lands lagstiftning är annorlunda och om man som jurist flyttar till ett annat land måste man så gått som alltid komplettera med utbilding i nationell lagstiftning.

  jag vill inte uttala mig om arbetsmarknaden i Norge (arbetslöshetssituationen är ju ganska annorlunda där), men i Sverige rör sig problemet inte enbart kring erkännandet av utländska examina. Det finns även problem för utlandsfödda att få kvalificerade jobb trots att man utbildats eller vidareutbildats i Sverige.

  Självklart finns det gått om individuella exempel som pekar i motsatt riktning, och situationen ser ngt olika ut i olika sektorer och i olika ekonomiska konjunkturer. Men överlag kvarstår att det finns en strukturell diskriminering i sverige, på arbetsmarknad, bostadsmarknad, m.m..

  Min poäng i inlägget var dock främst att tydliggöra en brist i argumentationen om 'den antisemitiska pandemin'. Jag hävdar inte antisemitismen som sådant är ett påhitt eller att Sverige skulle vara fritt för antisemitiska fördomar. Jag menar inte heller att relativisera problem kopplade till antisemitism i Sverige. Vad jag hävdar är dock att islamofobi i Sverige, till skillnad från antisemitism, har konkret och ekonomisk påverkan i människors vardagsliv.

  ReplyDelete
 7. Jag känner faktiskt flera mikrobiologer som är både svenska och arbetslösa. Just den branschen är rätt tuff. Sen är många anställda tillfälligt i olika projekt.

  ReplyDelete
 8. poängen med kommentaren om mikrobiologer var att provocera till eftertanke. mikrobiologer må vara ett dåligt exempel, kommentaren syftade på akademikeryrken i allmänhet.

  ReplyDelete
 9. Poängen missas helt av bloggaren

  "poängen med kommentaren om mikrobiologer var att provocera till eftertanke."

  Det var exakt vad du fick också. Problemet är att DINA (as-Salam) uttalanden helt saknar eftertanke. Medan andra kräver sanning kräver du lydnad.

  Du bryr dig inte ens om att kommentera den information du får som inte stärker den åsikt om strukturell diskriminering du uppenbarligen bestämt dig för att ha

  Därmed finns inget att diskutera, Sverige har inte strukturell rasism vilket bevisas av

  a) att mängder med vita svenskar är i exakt samma situation.

  b) att en svart person överhuvudtaget kan bli minister

  c) att vi överhuvudtaget har denna debatt

  Skillnaden är snarare att du någonstans på vägen lärde dig strunta i vita. Beklagar att du missat detta faktum men det är rasism om något. Dock inte strukturell sådan.

  ReplyDelete
 10. när har jag krävt lydnad? vad det gäller de tre punkterna, upplever jag inte att ngn av dem motsäger vad jag skrivit ovan. ingen påstår att diskrimineringen i Sverige är 100%, att det finns en järnridå gentemot invandrare på arbetsmarknaden. Det finns gott om utlandsfödda som gör framgångsrika karriärer, samtidigt finns det en övergripande strukturell diskriminering på arbetsmarknaden. Detta är två bollar man måste kunna hålla i luften samtidigt.

  en studie om ämnet finns rapporterad här http://www.blt.se/nyheter/tt_inrikes/svarare-for-utlandsfodda-akademiker(1204411).gm

  ReplyDelete
 11. http://books.google.se/books?id=Y9y7ADxkbigC , kolla sidan 71-72 för kommentar och statistik

  ReplyDelete
 12. kolla också http://books.google.se/books?id=O_gvtaNuUp4C&pg=PA271&lpg=PA271&dq=situationen+f%C3%B6r+utlandsf%C3%B6dda+akademiker&source=bl&ots=_PmAR3xKhx&sig=eRkudc7jfwSYfZ70RJ112CrCH_U&hl=sv&ei=1GO_SduDHo2QsAb0j8CxDQ&sa=X&oi=book_result&resnum=9&ct=result

  ReplyDelete
 13. "Berggren (2001) visar att av Sveriges ca 200 000 utlandsfödda akademiker har endast cirka 40 procent ett yrke som motsvarar deras utbildning.", citat från http://books.google.se/books?id=bzAtT9llVuoC&pg=PA277&lpg=PA277&dq=situationen+f%C3%B6r+utlandsf%C3%B6dda+akademiker&source=bl&ots=IOzaHQ4i7E&sig=x8X71aMp_n9bHfjMyyMirhYOSdE&hl=sv&ei=cmW_ScTqGMeGsAbskYCqDQ&sa=X&oi=book_result&resnum=5&ct=result

  ReplyDelete
 14. Sen, när det gäller den Nyamku Saboni (eller hur det nu stavas) så fyller hon faktiskt rollen som nyttig idiot riktigt bra, eftersom hon driver på drevet mot invandrarna hårdare än någon etnisk svensk hade klarat utan att få hårda anklagelser om rasism mot sig.

  Så patetiskt att folk på fullt allvar tar upp argument som "det finns minsann vita som inte har jobb heller". Ja, men strukturer är aldrig 100% - ska det vara så jävla svårt att förstå?

  ReplyDelete
 15. Du sätter fingret på det underliggande problemet. Det är högern som gör dessa antisemitiska kopplingar gång efter gång - inte vänstern. Att spä på antisemitism och islamofobi är tydligen helt okej när man ska rättfärdiga Israels ockupationspolitik.

  ReplyDelete