Wednesday, March 18, 2009

On racism and apartheid in Israel

Clearly there is no full legal equality between all citizens of the State of Israel. And when Israeli progressives and Arab citizens of Israel raise demands equality for all citizens, the Zionist rightwing comes out in protest. See video below;


Quote of the commentary of one of the demonstrators interviewed,
"Israel is a Jewish state, not a dual national state, not a state of all its citizens"

2 comments:

 1. Det är inte konstigare än att varenda arabisk stat officiellt kallas just en "arabisk" stat, och många av de kallas också en islamisk stat. Trots att de har stora etniska och eligiösa minoriteter, och trots att ingen av dem är demokratiska.

  Israel är en judisk demokratisk stat, med samma rättigheter för alla. Men det är inte en arabisk eller islamisk stat, och det tcks somliga araber ha svårt att acceptera.

  ReplyDelete
 2. hör själv vad som faktiskt sägs: "not a state of all its citizens". Det går inte tolka på särskilt många andra sätt än att personen i fråga inte anser att judar och icke-judar ska ha samma rättigheter inom staten Israel.

  "samma rättigheter för alla" stämmer uppenbarligen inte. om du tittar på videon framgår ganska tydligt att "samma rättigheter för alla" inte gäller rätten till medborgarskap.

  Jämförelsen med grannländerna haltar. 'Arabisk' är en etnisk markör, vilken innefattar muslimer, kristna, judar, druser, m.fl.. Ett land som så systematiskt diskriminerar på grund av religiös tillhörighet som Israel är Saudiarabien (som likt Israel differentierar rätten till medborgarskap utifrån religionstillhörighet). Men om man vill jämföra sig med Saudiarabien vad det gäller statskick, då har man satt ribban mycket lågt.

  ReplyDelete