Tuesday, March 17, 2009

Antisemitismdebatt från tragedi till fars

Jag klipper in ett kort citat av Helena Duroj nedan, m.a.a. det uppmärksammade uppropet kallat 'Ta antisemitismen på allvar Ohly' som publicerades i Sydsvenskan (och citeras flitigt av pro-israeliska bloggare/kommentarorer som det ultimata beviset på att tesen 'vänstern är antisemiter' är sann). Jag tycker citatet är ganska talande, en indikator på vilket lågvattenmärke dessa påhopp och insinuationer är i samhällsdebatten;
"En av artikelns undertecknare, Johan Lönnroth, har jag känt i åratal, så jag tar kontakt och frågar efter hans motivering. Han är inne på alternativ B, det vill säga: han tror på antisemitiska strömningar som jag är med om att ”härbärgera”. Men han har inte läst min blogg utan ”bara skrev under artikeln” utan att kolla, och för detta framför han en ursäkt. En annan undertecknare, Alex Bengtsson, är jag bekant med och försöker få kontakt med. Tre meningar hinner vi växla: han ”tror inte” jag är antisemit, jag frågar varför han då skrivit under en förolämpande artikel, han ber att få ringa upp senare. Men har inte gjort det.
Övriga undertecknare är personer med vilka jag aldrig haft något att göra. Jag tror inte att de känner till mina böcker, artiklar eller ens Politik och poesi. Kanske hittade de bara ett hittills oprövat vänsternamn att dra i smutsen. En ful, destruktiv lek."


Läs också Esbatis svar på uppropet. Andra bloggar: Queen of Light, Svensson, Jinge

1 comment:

  1. Mycket skarpt av Helena Duroj. En av huvudförfattarna Charlotte Wiberg hade tydligen inget bättre för sig än insinuera på sin blogg att Esbati och jag (som kommenterade deras utspel på Esbatis blogg) var konspiratoriska antisemiter. Ja, eller underblåste antisemitism i alla fall. Retoriken från det hållet brukar vara väldigt luddigt då den inte bygger på logik, kontext eller fakta.

    ReplyDelete