Friday, March 27, 2009

?

Gulan Avci, riksdagsledamot (FP), skriver idag på SVT Opinion att
"Tyvärr finns det många som duckar för övergreppen i Turkiet. Häromdagen hyllade EP-kandidaten Zaida Catalán (MP) Turkiets premiärminister Erdogan på sin blogg. Hon menar att Turkiet har kommit närmare ett EU-medlemskap eftersom Erdogan skällde ut Israels president i en paneldebatt. Detta är typiskt för vänsterpolitiker."

Uttalandet att Cataláns argumentation skulle vara 'typiskt för vänsterpolitiker' är direkt lögnaktigt. Catalans resonemang om Turkiet delas inte av vänstern i Sverige, och det går knappast att hävda att Catalán är representativ för 'vänsterpolitiker' i allmänhet. Catalán verkar dessutom ha missat att Ariel Sharon ligger i koma sedan ett tag tillbaka.

F.n. befinner sig sju politiker från Vänsterpartiet (två Riksdagsledamöter, tre partistyrelseledamöter) i turkiska Kurdistan som valobservatörer, de är där för att hjälpa den kurdiskt-dominerade DTP att mota försöken till valfusk. Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiets oppositionsborgarråd i Stockholm och partistyrelseledamot, bloggar direkt från Diyarbakir. I trettio år har Vänsterpartiet, f.d. VPK, stött det kurdiska folkets kamp för demokrati och självbestämmande. Avcis uttalanden faller platt mot bakgrund av den politiska verkligheten.


(Affisch från PFLP, i solidaritet med kampen mot militärdiktaturen i Turkiet efter statskuppen 1980)
Bloggat: Serhat, Gurgin

5 comments:

 1. "Catalán verkar dessutom ha missat att Ariel Sharon ligger i koma sedan ett tag tillbaka."

  Det och att han aldrig varit president... Dessutom kan man ju fråga sig på vilket sätt Catalán är "vänsterpolitiker" överhuvudtaget.

  Visserligen tycker jag Erdogans agerande i Davos är värt att hylla. Fast jag förstår inte riktigt varför det skulle leda närmare EU-medlemskap, så det är lite synd att hon inte ens försöker förklara resonemanget.

  ReplyDelete
 2. Ett bra och klarsynt inlägg. Avci försöker skapa en vänster-höger polemik som bygger på väldigt lös argumentation. Vänstern har traditionellt sätt varit stora kurdvänner. Catalan kan inte sägas vara representativ för vänstern. Hon är dock helt ute och cyklar med sina ganska tarvliga analyser. Att Erdogan skulle visat prov på civilkurage och att landet skulle närma sig EU i och med hans utspel är dikt. Världssamfundet gillade inte hans utspel samtidigt som det var ett spel för gallerierna. Att använda över 400 mördare barn för att vinna politiska poäng inför det kommande valet är inte civilkurage. Speciellt inte när han inte ser några problem med att fängsla, tortera och mörda kurdiska barn. Erdogan tog därtill tillbaka mycket av det han sa, och det militära och diplomatiska utbytet mellan länderna fortsätter. Terrorstaterna håller varandra om händerna.

  ReplyDelete
 3. vad tycker Avci om Turkiet och Israels långvariga militära samarbete, kan man undra? Erdogans verbala utfall mot Israel har ju knappast ackompanjerats av ett brytande av de nära turkisk-israeliska banden.

  ReplyDelete
 4. Bra fråga. Vänstern ska inte vara så naiv att den tror allt som till synes ser ut att vara antiimperialism är av godo. Världen är mer komplex än så.

  ReplyDelete
 5. En nyfiken Röd Condor som inte kan arabiska undrar: vad står det på affischen?

  ReplyDelete