Monday, September 28, 2009

Några kommentarer om gårdagens val i Tyskland och Portugal

Igår hölls parlamentsval i Tyskland och Portugal. Bägge valen bör betecknas som bakslag för en socialdemokrati som försöker föra 'mittenpolitik' (dvs en nyliberal borgerlig politik). Gemensamt i bägge fallen är också att socialdemokraternas förluster läckt både höger och vänsterut. Vänstern har stärkt sina parlamentariska positioner, men på det hela taget har ändå en förskjutning högerut ägt rum.

I Tyskland tappade socialdemokraterna, SPD, 11,2% av rösterna jämfört med valet 2005. CDU tappade en halv procent och deras bayerska ärkekonservativa systerparti CSU tappade 0,9% (minus 6,7% av rösterna i Bayern). Vinnare var liberala FDP (14,6%, +4,7%), vänsterpartiet Die Linke (11,9%, +3,2%) och de Gröna (10,7%, +2,6%). Die Linke har samlat 5,1 miljoner röster. I 'första-handsrösterna', dvs i personvalet på direktkandidater, är Die Linke tredje största parti med 11,1% av rösterna. I vissa valkretsar hamnar man på över 40%. Partiet får 76 platser i Bundestag (+22 mandat jämfört med förra valet). Valresultat kan hittas här.

Noteras också att högerextrema NPD och Republikanerna tappar 0,1% vardera.

I Portugal kan Socialistpartiet (dvs motsvarande våra socialdemokrater) hålla regeringsmakten, men utan egen majoritet. Vänsterblocket, Bloco de Esquerda, gör ett genombrott och blir tredje största parti. Partiet får 9,85% av rösterna (+3,4%) och sexton mandat (en fördubbling jämfört med förgående val). Kommunistpartiet PCPs valallians CDU förlorar sin traditionella tredjeplats, och hamnar på femteplats. Men CDU ökar sitt röstetal till 7,88% (+0,3%) och går från 14 till 15 mandat. Om man räknar med det mystiska maoistiska PCTP/MRPPs 0,93% och det lilla trotskijistpartiet POUS 0,08% hamnar vänsterns röstetal på ett imponerande 18,74%!

Noteras dock att utlandsrösterna inte är räknade ännu (fyra mandat).

Bloggat: Esbati, Dig here
Nyhetslänkar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27

4 comments:

  1. Bloco de Esquerda hamnade på fjärde plats, och inte på tredje plats. Det tredje största partiet blev i stället de konservatica CDS, som gick starkt framåt.

    ReplyDelete
  2. mkt riktigt, my bad. jag tog uppgiften om placeringar från en exitpoll. Dock är framgångarna i reella röstetal och procent för vänstern de korrekta (undantaget utlandsrösterna)

    ReplyDelete
  3. Det du beskriver som "utlandsröster" är det röster från någon typ av kvarvarande kolonier av fransk modell? Känns som det skulle vara märkligt att vanliga utlandsröster skulle vara kopplade till mandat.

    Är sådana koloniområden (jämför Grönland, Reunion, mfl.) verkligen att räkna som utlandsröster?

    Jag vet inte, jag bara frågar. Nörd är man ju...

    ReplyDelete
  4. @Walle; Nej, det är inte röster från kvarvarande kolonier av fransk modell. Det är röster från portugisiska medborgare bosatta utanför Portugal. Portugal (liksom Italien, m.fl. länder) har särskilda mandat för sin diaspora, som väljs av de portugisiska medborgare som röstar vid konsulat och ambassader utomlands. I Italien finns särskilda partier, som endast ställer upp i utlandsvalkretsarna.

    ReplyDelete