Wednesday, June 29, 2011

Ship to Libya

Bland de debattörer som försvarar Israels folkrättsvidriga ockupation och blockad så framförs argument mot Ship to Gaza i stil med att "ni borde åka till Libyen" eller "ni borde åka till Syrien istället". Daniel Swedin skrev en mycket bra krönika om denna företeelse.

Men faktum är att båtar har gått till Libyen. Den turkiska organisationen IHH, en av de organisationerna som står bakom Freedom Flotilla II, har skickat skepp till Libyen. T.ex. skickade de skepp till det belägrade Misrata, vilket beskjöts av Gaddafis trupper. IHH har visat en konkret solidaritet med det libyiska folket, en solidaritetshandling otänkbar för skrivbordhögern i Sverige. I fallet Syrien har IHH inte skickat båtar (Turkiet har ju landgräns till Syrien), men organiserar hjälpkonvojer till de som drabbats av militärens repression.

Fredrik Malm & co försöker skapa en bild av att Palestinas befrielse inte skulle vara en del av den Arabiska våren eller att frihet för Palestina skulle stå i direkt motsättning till omvälvningarna i Arabvärlden. Det är en bluff, Palestinafrågan har varit ytterst viktig t.ex. i mobiliseringarna i Egypten (där missnöje mot Mubaraks pro-israeliska linje jäst i åratal) och Libyen (oppositionen anklagar Gaddafi för sionism, då han har spelat en ytterst tveksam roll gentemot Palestina. Folk som idag sitter i NTC, libyiska oppositionsaktivister på 80-talet, jobbade back in the days tillsammans med PFLP för övrigt...).

No comments:

Post a Comment